CENTAR ZA REZERVACIJESigurnost

Osnovna pravila sigurnosti na cesti
 
Redovito servisirajte vozilo – neka vaše vozilo uvijek bude u tehnički ispravnom stranju (provjerite gume, razinu ulja u motoru, rashladnu tekućinu, kočnice itd.)
 

Prije polaska na put provjerite stanje na cesti i vremensku prognozu.
 

Pridržavajte se ograničenja brzine – neka vas ne zavara lažan osjećaj sigurnosti. Pazite i često provjeravajte brzinomjer jer najčešće niste svjesni stvarne brzine vožnje i potrebnog zaustavnog puta vašeg vozila u slučaju opasnosti.
 
Držite dovoljan razmak između vozila – ne zaboravite da vožnja većom brzinom zahtijeva i veći razmak između vozila, odnosno veći zaustavni put.
 

U slučaju kvara na vozilu ili nesreće – što prije skrenite na ugibalište ili zaustavni trak. Obucite sigurnosni reflektirajući prsluk te izađite iz vozila tako da ne stajete na vozni trak. Postavite sigurnosni trokut te se odmaknite od vozila tako da budete što dalje od voznog traka.
 

Ukoliko uzimate lijekove koji uzrokuju pospanost ili smanjuju vašu brzinu reagiranja, ne vozite!
 

Za vrijeme dužih putovanja zaustavite vozilo na odmorištu i predahnite svakih dva sata.
 

Pomozite vozačima koji se uključuju na autocestu.
 

Ne pretovarujte svoje vozilo – ne stavljajte stvari u podnožje stražnjeg stakla vozila koje bi mogle zaklanjati vidljivost i pogled vozaču u retrovizoru.
 

VEŽITE SE SIGURNOSNIM POJASOM! – vezivanje sigurnosnim pojasom zakonski je obvezatno kako za vozača tako i za putnike u prednjem i u stražnjem dijelu vozila.
 

Izvor: http://www.bina-istra.com